De Majoor biedt plek aan 'modale huurders'

Uit het Eindhovens Dagblad - Door Michel Theeuwen

De Majoor, dat is de naam van het appartementencomplex met 59 vrijesector-huurwoningen dat moet verrijzen naast de Grijze Generaal aan de Montgomerylaan in Eindhoven. De bouw moet na de zomer van volgend jaar starten.De woningen in de middenhuur-prijsklasse worden gebouwd door Stayinc., de dochteronderneming van woningcorporatie Wooninc. Wat ze precies gaan kosten, wordt bekend rond de start van de bouw. Die kan pas beginnen als het bestemmingsplan voor dit hoekje is gewijzigd.

Het is in ieder geval een van de projecten in de middeldure huurcategorie waar in Eindhoven zo'n behoefte aan is. Woningzoekenden met een modaal inkomen komen immers niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoningen en hebben moeite om een betaalbare koop- of huurwoning in de vrije sector te vinden.

Stayinc. en de Trudo Holding - de commerciële tak van die corporatie - zijn volgens afspraken met de gemeente Eindhoven en collega-corporaties aangewezen om die middenhuurwoningen te bouwen. Stayinc. wil dat onder meer doen in de Achtse Barrier, bij winkelcentrum Ardèchelaan, en in het centrum, bij de Schellensfabriek aan de Vestdijk waarvoor een plan met herontwikkeling en een woontoren wordt gemaakt.

De duurdere huizen horen sinds 2013 niet meer bij de opdracht van sociale verhuurders; die moeten zich beperken tot woningen met een huur tot 736 euro, voor woningzoekenden met een inkomen tot zo'n 39.000 euro. De speciaal daarvoor opgerichte dochterorganisaties als Stayinc. mogen dat wel. De bouw en het beheer moeten dan wel helemaal los staan van de sociale tak. Trudo Holding wil onder meer middenhuur-woningen bouwen op het dak van het Veemgebouw op Strijp-S. Naar andere locaties wordt nog gezocht.

Het nieuwe gebouw met 59 appartementen op de hoek Veldmaarschalk Montgomerylaan-Generaal Taylorpad sluit qua vormgeving aan bij de Grijze Generaal, het complex met woningen, kantoren (onder andere van Wooninc./Stayinc.) en een parkeergarage. Het complex krijgt de vorm van een grijsgroene driehoek met een hoogte van twee verdiepingen op de punt aan de Montgomerylaan, oplopend tot vijf bouwlagen aan de achterkant aan het Generaal Taylorpad/de Generaal Stedmanstraat. Alle woningen grenzen aan een open galerij aan de binnenkant van de open driehoek. In het midden ligt een gemeenschappelijke binnentuin. Er zijn negentien parkeerplaatsen gepland aan het Generaal Taylorpad. De bewoners kunnen gebruik maken van vier deelauto's. Het ontwerp is van architectenbureau Inbo uit Eindhoven.

​Kijk voor meer informatie op de website van De Majoor