Eenmalige huurverlaging

In 2023 hebben huurders van een woningcorporatie met een huur boven de €575,03 en een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, recht op een eenmalige huurverlaging. In onderstaande veelgestelde vragen leggen we uit hoe dit werkt.

Veel gevraagd over Eenmalige huurverlaging

Wie krijgt de eenmalige huurverlaging?

Algemeen

.

Stayinc

Huurverlaging is voor huurders die een sociale huurwoning van een woningcorporatie huren, en die een relatief laag huishoudinkomen hebben en hoge huur betalen. Stayinc. is geen woningcorporatie. Toch vinden wij het belangrijk om onze huurders deze mogelijkheid ook te bieden.

Er zijn een aantal voorwaarden:

  • U woont op 1 maart 2023 in uw huurwoning.
  • Uw huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand.
  • U woont alleen en uw inkomen is lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als u AOW krijgt).
  • U woont met 2 of meer personen en uw inkomen is lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als u AOW krijgt).

Mijn huurprijs is lager dan € 575,03. Kom ik in aanmerking voor eenmalige huurverlaging?

Algemeen

Nee, als uw netto huur lager is dan € 575,03 komt u niet in aanmerking voor huurverlaging.

Moet ik zelf iets veranderen in het betalen van mijn huur?

Algemeen

  • Betaalt u via automatische incasso of digitale acceptgiro? Dan passen wij vanaf 1 juli uw huurbedrag aan naar uw nieuwe (verlaagde) huur. U hoeft zelf niks aan te passen.
  • Maakt u maandelijks de huur over of doet iemand anders dit voor u? Dan moet u het maandelijkse bedrag wel zelf aanpassen. Dat kunnen wij niet voor u doen.

Heeft de huurverlaging invloed op mijn huurtoeslag?

Algemeen

Huurtoeslag is afhankelijk van uw inkomen, de samenstelling van uw huishouden en de hoogte van de huur. Met een lagere huur krijgt u misschien minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. Het kan dus zijn dat u na de huurverlaging minder huurtoeslag krijgt. Maak een proefberekening op de website van de belastingdienst.

Geef zelf uw nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst op www.belastingdienst.nl/toeslagen of bel naar de belastingtelefoon: 0800 - 0543. Zij passen dan uw huurtoeslag direct aan. Vergeet dit niet, anders kan het zijn dat u later terug moet betalen.

Ik woon in een vrijesector woning. Kan ik deze eenmalige huurverlaging aanvragen?

Algemeen

Nee, huurverlaging geldt alleen voor huurders van een sociale huurwoning. De huurprijs bij aanvang van uw huurcontract bepaalt of u een vrijesector woning huurt. U kunt dit controleren op de website van de Rijksoverheid.

Wanneer gaat de eenmalige huurverlaging in?

Algemeen

.

Stayinc

Als wij uw aanvraag voor de eenmalige huurverlaging vóór 10 juni 2023 ontvangen, gaat de huurverlaging per 1 juli in.

Hoe kom ik in aanmerking voor eenmalige huurverlaging?

Algemeen

.

Stayinc

Voldoet u aan alle voorwaarden, vraag dan huurverlaging aan door het formulier Huurverlaging in te vullen. Vul het helemaal in én zorg ervoor dat u de juiste documenten toevoegt. U hoort binnen 3 weken van ons of u wel of geen eenmalige huurverlaging krijgt.

Omdat Stayinc. geen woningcorporaties is, krijgen wij geen inkomensgegevens van de Belastingdienst. Daarom moet u zelf een aanvraag voor huurverlaging bij ons doen. 

Hoeveel lager wordt de huur?

Algemeen

.

Stayinc

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan wordt uw huur verlaagd naar € 575,03.

In dit schema staat het precies op een rijtje.