Overlast

Overlast zit 'm vaak in kleine dingen: muziek die te hard staat, een hond die vaak blaft of rondslingerende spullen. Vaak hebben mensen niet door dat ze overlast veroorzaken. Daarom is het belangrijk om met elkaar te praten. Heeft u uw buren nog niet verteld waar u last van heeft? Dan vragen we u om dit eerst te doen. Leg rustig uw kant van het verhaal uit en luister naar de ander. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Als buurtbemiddeling niet helpt, kunt u het overlastformulier invullen. 

Veel gevraagd over Overlast

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

Bel de politie via 0900-8844 of via het nummer van Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Waarom mag ik overlast niet anoniem melden?

Algemeen

Een anonieme overlastmelding mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Daarom hebben we er niets aan en nemen we de melding niet in behandeling.

Wij behandelen overlastmeldingen altijd vertrouwelijk. Zo geven we nooit uw naam aan de overlastgever, tenzij u hier toestemming voor geeft. Komt het tot een rechtszaak? Dan vragen we u of we uw melding, inclusief uw naam, mogen gebruiken als bewijsstuk.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Algemeen

Wij treden pas op bij extreme overlast. De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. De gevolgen van zo'n rechtszaak kunnen heel ver gaan. Heeft u hier vragen over? Bel dan met uw woonconsulent.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Algemeen

U ontvangt van ons een bevestiging. Wij onderzoeken uw melding. Als het nodig is, kijken we op locatie en/of gaan we in gesprek met de buren. Hebben we meer informatie nodig, of hebben we met u afgesproken om u op de hoogte te houden? Dan nemen we contact met u op.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Algemeen

Drugshandel is illegaal. Als we ontdekken dat een huurder drugs verhandelt, dan nemen wij stappen om de huurder uit huis te zetten.

Wat gebeurt er als jullie hennepkweek bij een huurder thuis ontdekken?

Algemeen

Als wij hennepkweek ontdekken, dan geven wij de huurder de kans om het huurcontract zelf op te zeggen. Doet de bewoner dit niet? Dan vragen wij om beëindiging van het huurcontract bij de rechter. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Ook zetten we de huurder op de zogeheten ‘signaleringslijst ongewenst huurgedrag’. Daardoor komt de huurder 3 jaar lang niet in aanmerking voor een andere huurwoning. Lees hier meer over bij Ongewenst huurdersgedrag.

Wat doen jullie als er spullen op de galerij of in de algemene ruimte staan die er niet horen?

Algemeen

Als bekend is wie de veroorzaker is, dan spreken wij hem of haar daar op aan. De veroorzaker kan het zelf opruimen, of wij doen dat op zijn/haar kosten. Soms weten we niet (zeker) wie afval of rommel in de algemene ruimtes heeft gezet. Wij sturen hier vaak een (nieuws)brief over. Als het niet door bewoners wordt opgeruimd, ruimen wij het uiteindelijk op. Als dit vaker voorkomt, mogen wij de kosten van het opruimen doorberekenen aan alle bewoners. Ook daarom is het zo belangrijk dat u zelf uw buren aanspreekt op asociaal gedrag.

De hond van de buren blaft heel vaak. Wat kan ik doen?

Algemeen

.

Stayinc

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat uw buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. Op www.problemenmetjeburen.nl vindt u meer informatie over hoe u de situatie aan kunt pakken.

U kunt bijvoorbeeld buurtbemiddeling inschakelen. Woont u in Eindhoven? Kijk voor meer informatie op www.buurtbemiddeling-eindhoven.nl. Als dat niet werkt, kunt u overlast melden via de 'woonoverlast-app' van de gemeente Eindhoven.

Woont u in Geldrop-Mierlo of Nuenen? Dan kunt contact opnemen met LEVgroep voor buurtbemiddeling via bbdommelvallei@levgroep.nl.

Komt u er samen toch niet uit? Dan kunt u de overlast bij ons melden via het meldingsformulier overlast.

Ik heb last van mijn buren/buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Algemeen

.

Stayinc

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat uw buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. Op www.problemenmetjeburen.nl vindt u meer informatie over hoe u de situatie aan kunt pakken.

In Eindhoven kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Kijk voor meer informatie op www.buurtbemiddeling-eindhoven.nl. Als dat niet werkt, kunt u overlast melden via de woonoverlast-app van de gemeente Eindhoven.

Woont u in Geldrop-Mierlo of Nuenen? Dan kunt contact opnemen met LEVgroep voor buurtbemiddeling via bbdommelvallei@levgroep.nl.

Komt u er toch niet uit samen? Dan kunt u de overlast bij ons melden via het meldingsformulier overlast.

Ik woon in een koopwoning en heb last van een van jullie huurders. Wat kan ik doen?

Algemeen

.

Stayinc

Wij vragen u om altijd eerst zelf het gesprek aan te gaan. Komt u er niet uit? Schakel dan buurtbemiddeling in. Als u er dan nog niet uitkomt, kunt u bij ons een melding doen door het meldingsformulier overlast in te vullen. Wij kunnen niet beloven dat wij het probleem ook echt kunnen oplossen. In sommige gevallen moet u zelf vervolgstappen nemen, zoals een gerechtelijke procedure.

Het huis en/of de tuin van mijn buren is erg vervuild/rommelig. Wat kan ik doen?

Algemeen

.

Stayinc

Wij vragen u om altijd eerst zelf het gesprek aan te gaan met uw buren. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen.

Geef het het ook door aan ons via het meldingsformulier overlast.

En aan uw gemeente. Slecht onderhoud van een huis kan een teken van grotere problemen zijn, zoals schulden of ziekte. De meeste gemeenten hebben een afdeling die mensen kan helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Daarom is het belangrijk dat u dit soort problemen aan hen doorgeeft.

Bij ernstige overlast of vervuiling is het verstandig om ook aangifte te doen bij de politie via 0900-8844. Wij horen het graag als u aangifte doet.